Barajul Stânca Costești

Cine ar fi bănuit că mâna omului poate ajuta natura să nască noi paradisuri în miezul ei: lac lin cât vezi cu ochii (cel mai mare lac artificial din România), păsări nemaivăzute (din 178 de specii migratoare găsite aici, 44 de specii sunt protejate în Europa), întinderi verzi de copaci parcă așezați cu mâna unul câte unul de Dumnezeu.

Barajul are o poveste frățească pentru noi. Aici se trece frontiera către Republica Moldova, iar în 1971, atunci când a început construcția, românii de o parte și de alta a graniței și-au mutat casele pentru a-i lăsa loc să crească colosal, impunător, luminos (7 sate de pe partea României și 11 sate de pe partea Republicii au fost mutate). De atunci, acest rezervor imens de energie alimentează și Republica Moldova, și malul românesc.

Casa Memorială “Costache Negruzzi”

Ne întoarcem pe malul Prutului, la 5 km de șoseaua Iași – Ștefănești, în Hermeziu (fostul ”Trifeștii Vechi”, locul dinastiei Negruzzi), pentru a încerca să îl cunoaștem mai bine pe scriitorul Constantin Negruzzi, după mama căruia satul a și fost rebotezat. Pentru aceasta, pășim în casa de vis-a-vis de biserica din sat, în conacul moștenit de tatăl scriitorului în 1807 și în care Costache Negruzzi a copilărit.

Transformată în muzeu în 1995, construcția a fost nominalizată între altele 65 din întreaga Europă de către Fundaţia EMYA din Bristol pentru premiul Muzeului European al anului 1996. Astfel, ne facem intrarea într-un spațiu sacru, decorat cu manuscrise, cărţi în ediţii prime şi cu autografe, fotografii edite şi inedite, obiecte care le-au aparţinut scriitorilor, numeroase extrase din operele lor, precum şi din cele ale exegeţilor acestora, fişe bio-bibliografice şi genealogice, tablouri și portrete în ulei.