Mănăstirea Hadâmbu

În satul Schitu Hadâmbului din Mironeasa, la 30 km de Iași, în fața noastră se dezvăluie un loc parcă din altă lume. Un zid impunător și un turn de intrare iscoditor nu fac altceva decât să ne facă și mai curioși. Mânăstirea Hadâmbu ne va mărturisi astăzi multe secrete. Înăuntru, Biserica din piatră brută „Nașterea Maicii Domnului” de la 1659 ne așteaptă retrasă, lăsând vizitatorii să treacă mai întâi pe la cea mai tânără dintre ele: Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”.

Tot aici își găsește liniștea și Icoana Maicii Domnului, considerată izvorâtoare de mir şi făcătoare de minuni.

Istoria Mânăstirii este una zbuciumată, dar încercările la care a fost supusă au găsit-o mereu mai puternică, mai frumoasă, mai înfloritoare.

Mănăstirea Hlincea

În Ciurea avem de aflat povestea Mănăstirii Hlincea, un loc cu o istorie tumultoasă (inițial biserică, mănăstire pustiită, spital militar în vremea războiului ruso-turco-austriac din 1788 – 1792, lazaret în timpul holerei din 1831, apoi devenită mănăstire cu autonomie administrativă proprie în 1991). Locul a fost dedicat la începuturi grecilor, dar a fost mereu râvnit de români.

Însăși ctitorirea bisericii ei se află sub semnul întrebării, mulți fiind aceia care și-au scris numele în dreptul construirii ei. Adevărul pare să se lege puternic de numele Maria, fiica lui Petru Șchiopul şi spătarul Zotu Ţigara (soțul său). Aceștia o ridicaseră după 1574, pentru a o închina mănăstirii Dionisia de la Muntele Athos.

Poiana cu Schit

Când ajungem în localitatea Grajduri, ne facem vreme să vizităm aria naturală Poiana cu Schit din Podișul Moldovei, aflată în partea sudică a județului Iași, pe malurile pârâului Cocoarei (afluent al râului Rebricea) în pădurea Boroșești, în teritoriul vestic al satului Poiana cu Cetate.

În acest loc, istoria a lăsat ca amintire ruinele unui schit de la 1932 care a aparținut cneazului Duma Negru, fost mare vornic al Ţării de Jos din vremea voievodului Alexandru cel Bun. O expoziție în aer liber (cu treizeci de sculpturi imense din piatră amplasate în zonă) rămâne un omagiu adus vremurilor trecute, dar care nu au fost date uitării.

Rezervația Repedea

După ce ne lăsăm voit răpiți de frumusețea Pădurii Bârnova, ne cheamă Dealul Repedea la el. Ajungem ori la pas, după un traseu de câteva ore prin Bârnova, ori direct din Iași, prin Sudul orașului. Reperul impunător este releul de televiziune, iar Dealul ne găzduiește pașii pe aproape 6 hectare.

Bogăția de la baza Mării Sarmatice este o arie protejată de interes național și ascunde secrete pe care puțini dintre ieșeni le știu. Acum 12 milioane de ani aici își făcea culcuș o mare care a lăsat în urmă straturi paralele de calcar și rămășițe de animale marine. Dovadă este și altitudinea neobișnuit de mare pentru această zonă (352 metri).